Elektrische sigaret als hulpmiddel

Roken is schadelijk, dat weten we eigenlijk al lang. Misschien ben jij al jarenlang een fervent roker, en heb je besloten dat het nu de hoogste tijd wordt om te stoppen. Of misschien heb je het al vele malen geprobeerd maar heb je er toch moeite mee of je bent ervan overtuigd dat een gezondere levensstijl beter bij je past. De reden maakt eigenlijk niet uit. Je weet waarschijnlijk wel dat het een moeilijk proces gaat worden, met vallen en opstaan. Je kunt het stoppen met roken op een goede manier stimuleren, door gebruik te maken van een hulpmiddel. Met een elektrische sigaret als hulpmiddel bij het stoppen is je slagingskans vele malen groter. Ben je op de hoogte van alle mogelijkheden van de e-sigaret?

De werking van een elektrische sigaret

Bij een reguliere sigaret, pijp of sigaar krijg je nicotine en andere stoffen binnen doordat je tabak verbrandt en de rook inhaleert. Een elektrische sigaret werkt anders. Hier is geen sprake van verbranding maar verdamping. In een e-sigaret levert een batterij de spanning waardoor stroom door een coil, een elektrische spoel gaat lopen. De warmte die daarbij wordt opgewekt, verdampt de e-liquid waarin de spoel geplaatst is. In deze e-liquid kan nicotine zitten, maar ook aantrekkelijke smaakstoffen. De damp inhaleer je. Zo krijg je tijdens het afbouwen van je sigarettenbehoefte toch nog genoeg nicotine binnen, zodat je geen ontwenningsverschijnselen krijgt. Een elektrische sigaret bevat geen teer en andere schadelijke stoffen die je normaliter in tabak vindt. Je kunt nu stapsgewijs je nicotinebehoefte afbouwen en toch nog genieten van het rustmoment dat een e-sigaret je kan geven.

Welke elektrische sigaretten beschikbaar?

De reguliere e-sigaret is navulbaar. Je kunt online of in je tabakszaak veel verschillende ampullen met e-liquids kopen die passen op jouw elektrische sigaret. Je dient op gezette tijden de coil te vervangen, ongeveer eens in de twee weken. Er zijn diverse soorten elektrische sigaretten met bijbehorende coils, batterijen en een ruime collectie e-liquids. Een andere mogelijkheid is vapen met wegwerp e-sigaretten. Een disposable elektrische sigaret is niet navulbaar. Je kiest een aantal exemplaren met het voor jou juiste nicotinegehalte en een smaak die jou aanspreekt. Je behandelt een wegwerp elektrische sigaret in feite net zoals je met een reguliere sigaret zou doen. Je dampt hem wanneer je behoefte voelt en je gooit hem weg na gebruik. Een wegwerp e-sigaret is ideaal als instapmodel of als hulpmiddel bij het stoppen met roken, zeker als je niet van plan bent om lange tijd te vapen.

Nadelen van de elektrische sigaret

Helaas zitten er ook aan de elektrische sigaret een aantal nadelen. De grootste nadeel is dat er ook schadelijk stoffen in de e liquids zitten. Verder kan je in het begin bij een elektrische sigaret last krijgen van een droge mond. De damp activeert je speeksel namelijk niet, hetgeen wel bij een sigaret gebeurt. Verder heeft een elektrische sigaret ook onderhoud nodig en dient het verdampingselement na een aantal weken verwisseld te worden. Verder valt ook de elektrische sigaret onder de tabak- en rookwarenwet. Ook de e-sigaret mag daarom niet in de kroeg gebruikt worden.